Wat mag een verhuurder wel en niet vragen bij een huurcontract?

Middellange opname van een stel dat romantisch is

Als je een woning gaat huren, kom je al snel in aanraking met een huurcontract. Maar wat mag een verhuurder eigenlijk wel en niet vragen? Het is belangrijk om te weten welke informatie je verplicht bent te geven en waar je recht op hebt als huurder. Zo voorkom je verrassingen en weet je precies waar je aan toe bent.

Welke gegevens mag een verhuurder opvragen?

Een verhuurder mag bepaalde gegevens vragen om te bepalen of je een geschikte huurder bent. Dit helpt hem te verzekeren dat de huur op tijd wordt betaald en dat de woning in goede handen is. De volgende gegevens mag een verhuurder opvragen:

  • Identiteitsbewijs: Om te controleren of je bent wie je zegt dat je bent.
  • Inkomensgegevens: Denk aan loonstroken of een werkgeversverklaring om te controleren of je de huur kunt betalen.
  • Verhuurdersverklaring: Een referentie van je vorige verhuurder om na te gaan of je een betrouwbare huurder bent.
  • Kredietcheck: Sommige verhuurders voeren een kredietcontrole uit om financiële risico’s te vermijden.

Een professionele NVM-makelaar kan helpen bij een eerlijke en transparante screening, zodat zowel huurder als verhuurder met vertrouwen het huurcontract kunnen aangaan.

Wat mag een verhuurder niet vragen?

Niet alle vragen zijn toegestaan. Sommige informatie is privé en mag niet als eis worden gesteld bij het huren van een woning. Dit zijn voorbeelden van zaken die een verhuurder niet mag vragen:

  • Medische gegevens: Je gezondheid is privé en hoeft geen rol te spelen bij een huurcontract.
  • Burgelijke staat en gezinsplanning: Of je kinderen hebt of van plan bent ze te krijgen, is geen relevante informatie.
  • Religie of afkomst: Discriminatie op basis van geloof, nationaliteit of etniciteit is verboden.
  • Strafblad: Tenzij het gaat om specifieke gevallen (zoals huren in een beveiligde omgeving), is dit geen relevante informatie.

Voel je je onder druk gezet om dit soort informatie te delen? Dan kun je contact opnemen met een huurdersorganisatie of een juridische expert.

Borg en extra kosten

Naast persoonlijke gegevens kan een verhuurder ook financiële zekerheden vragen, zoals een borgsom. Maar hoeveel borg mag een verhuurder vragen? Dit is wettelijk niet vastgelegd, maar doorgaans geldt dat een borgsom niet hoger mag zijn dan twee maanden huur. Wordt er meer gevraagd? Dan kun je dit ter discussie stellen.

Ook bemiddelingskosten mogen niet altijd in rekening worden gebracht. Bij directe verhuur zonder tussenpersoon zijn deze kosten niet toegestaan. Controleer dus altijd of extra kosten wel eerlijk en wettelijk zijn.

Duidelijkheid bij een huurcontract

Een huurcontract moet transparant en eerlijk zijn. Hierin moeten rechten en plichten van zowel huurder als verhuurder duidelijk zijn vastgelegd. Twijfel je over bepaalde clausules? Schakel dan een professionele NVM-makelaar in die je kan adviseren over je rechten.

Wil je een woning in Wassenaar huren? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van je rechten en plichten, zodat je een eerlijke en veilige huurovereenkomst afsluit.

Conclusie: wees goed geïnformeerd

Een verhuurder mag bepaalde gegevens vragen om zekerheid te krijgen over de betrouwbaarheid van een huurder, maar er zijn ook duidelijke grenzen. Weet wat je rechten zijn en laat je niet onder druk zetten om meer informatie te geven dan nodig is. Met de juiste kennis en begeleiding, zoals van een professionele NVM-makelaar, zorg je ervoor dat je zonder zorgen een geschikte woning kunt huren.